Hanna Dahlberg

V 32

Graviditet 2 Permalink0
Ja just det, jag har ju hunnit gå in i vecka 32 nu.
Bebben sparkar på som vanligt, aldrig en lugn minut där inne och stackars revbenen får härda ut rejält :)
Illamåendet har blivit snäppet bättre iaf, och eftersom att jag har varit hemma, sjuk och bara tagit det lugnt i en vecka har jag inte kännt av några smärtor i ryggen eller benen :)
 
I torsdags var jag på koll hos barnmorskan. Hjärtljudet lät jättebra, men magen har under de senaste två besöken vuxit alldeles för lite. Eftersom att man från och med nu ska göra rutinkoll varannan vecka så skulle vi avvakta och se om magen har vuxit till sig lite tills nästa besök(7/11), annars väntar troligtvis ett tillväxtultraljud. Varför jag inte skulle göra ett nu är dels för att jag varit sjuk och inte ätit så mycket, och dels för att min växtkurva planade ut en aning när jag väntade Isac också. Det kan ju hända att magen "beter" sig likadant den här gången, men vi får helt enkelt avvakta och se!
 
Kroppen: Man kan lätt bli andfådd när man gör något ansträngande trots att lungkapaciteten har ökat. Att man blir andfådd är helt normalt, barnet får lika mycket syre oavsett hur flåsig man känner sig. I slutet av graviditeten kan trycket på pulsådern bli för stort om man ligger på rygg, vilket kan göra att både du och barnet mår illa. Barnmorskan brukar därför rekommendera att man ligger på sidan när man ska sova. Det brukar även vara den ställning som känns bäst, det kan vara skönt att ha en kudde som stöder upp den tunga magen lite.
I vissa landsting görs ett extra ultraljud i vecka 32 för att kontrollera att barnet växer som det ska.

Barnet: Vid den här tidpunkten väger barnet cirka 1,79kg vid veckans början och 1,95kg vid veckans slut, och är ungefär 42 centimeter långt. Nu har barnet något bättre kontroll över sin kroppstemperatur. Lungorna är färdiga och barnet ligger nu och tränar dem genom att andas ner fostervatten i dem, ofta med hicka som följd. Tånaglarna växer allt mer. Barnets sparkar blir nu mer som kraftiga knuffar och man kan lätt särskilja olika kroppsdelar från varandra. Ibland kan man kanske känna något spetsigt som rör sig hastigt tvärs över hela magen, det kan vara ett knä eller en fot. Genom att barnet hickar kan man också få en uppfattning åt vilket håll barnet är vinklat, hickningarna känns som mest från barnets rygg.
 
 
Till top