Hanna Dahlberg

Vecka 15

Graviditet 2 Permalink0
Kroppen: Man kan känna sig nästäppt och ha lätt för att blöda näsblod när man är gravid även om det är mer vanligt under slutet av graviditeten. Nästäppa beror till stor del på den ökade mängden östrogen samt ökad blodmängd som i sin tur mjukar upp brosk och vävnader vilket gör att man blir täppt i de trånga näsgångarna. Det kan i sin tur göra att man snarkar om nätterna. Blodkärlen kan även vidgas vilket medför att man lättare blöder näsblod.
Från vecka 15 kan du göra ett fostervattensprov. 

Fostret: Nu är bebisen ungefär 8 centimeter lång i sitthöjd och väger cirka 40 gram. Huden är i det här stadiet genomskinlig och man ser blodkärlen. Armarna kan röra sig och händerna kan knytas. Hjärtat pumpar ungefär 28 liter blod/dygn och hjärtljuden kan avlyssnas med en doptone-apparat. Fostrets hud är tunt och täcks av ett tunt skikt hår som kallas lanugo-hår.
 
Nummer 2, vecka 14+1
 
Isac-magen vecka 14+5 
 
Ganska slående lika, fast den här gången låg min startvikt på 5 kilo mindre än förra graviditeten :(
Kämpar med maten men vågen hänger inte med på samma sätt som jag hoppats på. Min kropp verkar inte vara gjord för att bara kunna lägga på sig ett kilo eller fem. Inte lätt när det är svårt!
 
Orken, humöret och illamåendet blir bara bättre och bättre medan smärtorna i svanken, bäcken, rumpan och benen bara blir värre och värre. 
Efter förra sommarens smäll på svanskotan oroade sig läkaren över att min nästa graviditet skulle bli smärtmässigt värre än min första då jag redan brukar ha rätt så jäkla ont sen jag pajjade kotan första gången. Det är inte så lätt att känna om jag har foglossningar, om det är svanskotan som spökar eller om det är en härlig blandning av båda. Hur som helst så gör det redan förjäkla ont om jag ska vara ärlig. Ska införskaffa mig ett foglossningsbälte imorgon och hoppas att det underlättar lite. Om inte annat får man väl härda ut!
15 veckor har passarat, bara 25 kvar!
 

Midsommarhelgen..

Foto, Vardag Permalink0
..spenderades i Båtsjaur med familjen.
Vädret var väl sisådär, men helgen innehöll ändå sill, potatis, fiske, båttur, bus och en liten roadtrip till norge.
Vi bestämde oss för att åka dit över lördagen då det ändå var regnigt här hemma.
Det blev besök på finaste ljusfabriken där jag fick shoppa loss en hel del bland deras underbara ljus och prydnadssaker. Kan försöka komma ihåg att lägga upp bilder på det sen! :)
Efter det bar det vidare till Fauske där vi strosade runt, fikade och sedan begav oss hem igen. Middagsstopp blev det i Vouggatjålme där vi åt en riktigt bamsegod middag i regnet :) 
 
Också lite(många) bilder förstås!
 
Från Båtsjaur
 
 
Och från norgeresan
 
 
Slut på fin midsommar!

Bebis på väg

Graviditet 2 Permalink0
Ne hörrni, kanske är det dags att skriva några ord också. Även om bilder säger mer än tusen ord ;)
 
Jag vet inte riktigt vart jag ska börja.. Hur som helst så har vi planerat ett syskon till Isac rätt så länge, men vi tänkte inte börja försöka förrän barnet skulle komma tidigast nästa Januari. 
Anledning nr 1: Det blir lagom ålder mellan barnen
Anledning nr 2: Ingen stackare vill väl fylla år sist i klassen?!
Anledning nr 3: Jag hatar snö och kyla! Vill inte kämpa mig fram med barnvagn i -30 och 20cm nysnö! Eller åka till BB i snöstorm på självaste julafton!
 
En liten felräkning på en månad och någon form av rekord på hur snabbt man kan bli gravid, så sitter jag nu här med en bulle i ugnen som väntas se dagsljuset den 21:a december. Tji fick du Hanna, haha! 
 
Om det är någon skillnad på den här graviditeten jämfört med min första?
Oh ja! Redan innan jag blev gravid var jag inställd på att graviditet nr 2 knappast kan bli lika lätt och härlig som min första. Så bra mår man bara inte två gånger. 
Nix, det gör man inte! 
Har mått konstant dåligt i 12 veckor. Lika pigg och snabb som en sengångare och illamåendet from hell. Tack och lov har jag bara kräkts en gång! Hade jag kunnat så hade jag lätt gått i ide dessa 12 veckor. Tre veckors lunginflammation samt en släng magsjuka har inte direkt gjort så att man mått bättre och fått tiden att gå snabbare. Men nu är det bättre, illamåendet kryper bara fram då och då och jag känner mig betydligt piggare!
 
I vecka 6 fick jag dessutom en kraftig blödning. Jag var 99% säker på missfall, bara grät och tappade allt hopp. Vi fick åka iväg till Sunderbyn för att göra ultraljud, och efter att ha väntat 3 timmar på akuten under kristihimmelsfärds dag så fick vi äntligen komma in på undersökning. 
Tro att jag blev förvånad när allt visade sig vara helt okej! Jag var nästan säker på att läkaren ljög.
Vi fick ingen större förklaring än att man brukar kunna blöda lite under graviditeten. Men trust me, det var inte "lite". Jag chansar på en tvillinggraviditet där ena fostret resulterade i missfall, men om det stämmer kommer jag aldrig att få veta.
Huvudsaken är att allt såg bra ut och att lilla hjärtat klappade!

På ultraljudet blev beräknad födsel den 27:e december, men barnmorskan sa att man inte kan veta helt säkert så pass tidigt i graviditeten. Vi får istället se vad dom säger på det riktiga ultraljudet den 24:e juli :)
 
Tiden rusar fram och här sitter jag nu i vecka 14 utan att knappt tänka på att jag har en bebis i magen. Det är liksom bara magen som växer ;) Haha!
Första graviditeten tänkte man inte på så mycket annat än att man var gravid. Vilken vecka man var i, hur stor bebisen var, klurade på namn, tittade på bebiskläder, barnvagnar, you name it! 
Men nu vet man redan det mesta, har redan allt man behöver och spänningen är liksom inte den samma. Missförstå mig rätt, jag är överlycklig och älskar bebben i magen, men det känns inte lika.. stort den här gången.
Största fördelen med det är väl just att tiden bara rusar fram då man inte räknar dagarna ;)
 
Finaste lillen som kommer bli finaste storebrodern!
 
Till top